Logo 1

TOP 18 MASTERS

Autor: David Galiot | 13/06/2019

TOP 18 MASTERS

Sa velikim zakašnjenjem, ali taman kad su se utisci sa Mastersa ohladili i slegli, stiže izveštaj za Završnog Mastersa, na kome su snage odmerile najboljih 18 ekipa Beograda i Novog Sada.

Za najbolje ekipe izdavačka kuća Laguna je obezbedila neke sjajne naslove, Kombank Dvorana se pobrinula za karte za bioskop, za najbolje ekipe su tu bili i pehari, tanjiri i medalje, a po prvi put pobednička ekipa je osvajala putovanje za evropski grad po izboru za celu ekipu, što nam je obezbedila turistička agencija Viva Travel. Što bi se reklo, podiglii smo uloge i sve je bilo spremno za šou u najavi.

Desperadosi i Mijatova Prečka su jurili titulu na Mastersu, željni da učine ono što nijedna ekipa u istoriji Inkvizitora nije uspela, a to je osvajanje duple krune, odnosno osvajanje ciklusa i Završnog Mastersa.

Titulu sa Mastersa je branila ekipa Jovan Užasni koju je do trofeja predvodio prvi kviz igrač Srbije Ivan Andonov, koji je u međuvremenu osnovao svoju ekipu „Los Analiticos“ te možemo slobodno reći da su „Los Analiticos“ uz „Desperadose“ važili za prva dva favorita ovog Mastersa.

Iz senke do samog trofeja se podrazumevalo da mogu i „Any Given Sunday“, „Paragraf Lex“ i „Dno Dna“.

Kako kvalitet ekipa raste, i težina Mastersa se povećava, tako da je bez sumnje igrače sačekao najteži test do sada.

Prolazimo lagano i temeljno kroz pravila i prvo pitanje: „Kako je ime grada u blizini Valensije u kome se svake godine održava festival Tomatina, kada učesnici gađaju jedni druge paradajzom?“ i krenuli smo.

Nakon nešto više do dva sata, regularni deo je završen i tabela je izbačena. Prvih 8 ekipa ide u četvrtfinale, a parovanje ide po sistemu 1-8, 2-7, 3-6  4-5.

 

 

Četvrtfinalni parovi su sledeći:

ANY GIVEN SUNDAY-SOKOLI

DESPERADOSI-DNO DNA

PARAGRAF LEX-APOKALIPSO I

LOS ANALITICOS-RETROKVIZORI.

 

Nakon letimičnog pogleda na listu, jasno je da smo ostali bez ekipe „Rakija United“ koja je već bila viđena u najboljih 8, takođe ispali su i Ugrinaja, Kloaka, Brod Ludaka predvođen sjajnim Kordićem, ali takođe i „Plutonci“ kod kojih je u poslednji čas upao izuzetno opasni Filip Tot. Laki luzeri „Guns of Brixton“ su takođe ispali, a i nijedna ekipa iz Novog Sada nije uspela da se domogne najboljih 8. Za novosađane je ovo bio debi na ovako jakom takmičenju, stoga je sigurno da će na narednom Mastersu predstavljati mnogo veću opasnost.

Četvrfinala:

„ANY GIVEN SUNDAY-SOKOLI“

„Ags“ još jednom potvrđuje da što je kviz teži njihova snaga raste, te stoga prvo mesto nakon regularnog dela i nije pravo iznenađenje. Što se Sokola tiče, morali su da izbore svoje mesto na Mastersu preko vajld kard turnira, ali su ponovo pokazali da je reč o ekipi za velika dela i velike turnire. Na prvom Mastersu su stigli do finala , a od tada na svakom mastersu na kom su učestvovali su prošli u završnicu.

Kao osmoplasirani tim, Sokoli su imali pravo da biraju oblast kojom će napasti, sa tim što je Ags mogao da blokira jednu oblast. Ags je očekivano blokirao anagrame, a Sokoli su iznenađujuće napali šahom. Hrabar potez, ali ispostaviće se nedovoljno dobar pošto su na šahu nadoknadili svega 1 poen, te uz ubedljivo odrađeno opšte znanje i stadione, Ags sa visokom razlikom prolazi u polufinale.

„LOS ANALITICOS-RETROKVIZORI“

U duelu drugog i sedmog nije viđeno mnogo neizvesnosti, ali moramo pohvaliti Retrokvizore koji su u svojoj debitantskoj sezoni uspeli da se nađu među najboljih 8 ekipa. Probali su da napadnu Analitikose stadionima, ali još i desetkovani u završnici, nisu imali mnogo šanse, te Andonov i družina lagano obezbeđuju svoje mesto među 4 najbolja tima.

„PARAGRAF LEX-APOKALIPSO“

Ovaj par je doneo mnogo veću neizvesnost i oštriju borbu. U slučaju Paragrafa jasno je da ova ekipa napreduje iz ciklusa u ciklus te se sa pravom očekivao njihov dobar plasman na ovom Mastersu, a što se Apokalipsa tiče, predvođeni iskusnim Kecojevićem pokazali su izvanrednu partiju. Nakon opšteg znanja, Apokalipso je nadoknadio tri boda razlike koje je Paragraf imao na osnovu plasmana, a zatim je na šahu napravio 3 boda prednosti.  Da Retrokvizori nisu odabrali „stadione“ najverovatnije bismo gledali Apokalipso u polufinalu, ali sa ubedljivih 8:2 na stadionima, Paragraf ipak prolazi u polufinale i zakazuje meč sa Analitikosima.

„DESPERADOSI-DNO DNA“

I za kraj ostavljamo derbi četvrtfinala,  meč samo za one sa dugim živcima.

Nakon najbolje urađenog prvog poluvremena, Desperadosi su doživeli sunovrat u drugom poluvremenu, te su u završnicu ušli sa četvrtog mesta, što im je garantovalo da neće birati oblasti koje će se igrati, što će ih skupo koštati.

Dno dna je na ovaj turnir ušlo oslabljeno za Kordića koji je nastupio za Brod Ludaka, pa svakako ostaje žal što nisu nastupili u punom sastavu.

Meč je krenuo jako, Desperadosi su uspeli da naprave razliku na opštem znanju, i da je nekako odbrane na šahu i stadionima koji im evidentno nisu legli, te sa 3 razlike upotpunjuju veliku četvorku ovog Mastersa i idu na Ags u polufinalu.

 

Polufinala:

„LOS ANALITICOS-PARAGRAF LEX“

Analitikosi koji sada konačno mogu da biraju oblast, uzimaju „slikare“ što će se pokazati kao pun pogodak pošto su jedini od 4 ekipe imali maksimum na ovoj oblasti, a protiv Paragrafa su napravili 10:1 na ovoj oblasti, i vrlo lako prolaze do finala i prilike da se bore za pobednički pehar i putovanje.

„ANY GIVEN SUNDAY-DESPERADOSI“

Ags je u ovaj meč ušao sa velikih 10,5 poena prednosti, pa je sasvim logično smatrao da ih Desperadosi ne mogu ugroziti i da oblast koju biraju treba da odaberu da naškode Analitikosima, a ne Desperadosima. Njihov odabir je bio „Stari Rim“, što će se pokazati kao velika greška. Andonov i ekipa su imali 6 poena, Ags 5, a Desperadosi neverovatnih 10. Svakako da je bolje bilo odabrati domaće filmove ili epske narodne pesme ako je već namera bila da se gurne klip u točkove Analitikosima, ali lako je biti general nakon bitke.

U jednom od luđih mečeva koje smo videli na Inkvizitoru, fenomenalni Čedić i ekipa uspevaju da nadoknade 10 poena zaostatka u odnosu na Sandej, ali ne i 10,5, pa Sandej sa 57:56,5 prolazi u svoje prvo finale. Prilično neverovatno kad uzmemo u obzir da je reč o ekipi sa dva osvojena nedeljna ciklusa.

Meč za treće mesto

„PARAGRAF LEX-DESPERADOSI“

U duelu treće i četvrte ekipe iz regularnog dela, uprkos lošijoj partiji u ovom meču, Desperadosi zahvaljujući velikoj bodovnoj prednosti iz polufinala, dolaze do trećeg mesta, dok Paragraf četvrtim mestom ostvaruje svoj najbolji plasman na dosadašnjim mastersima.

 

Veliko finale

„ANY GIVEN SUNDAY-LOS ANALITICOS“

I jedni i drugi već polako razmatraju koji grad bi želeli da posete, ali nagrada je samo za pobednika. „Ags“ je u ovaj meč ušao sa 6 poena zaostatka i nakon lošeg izbora Starog Rima u polufinalu, konačno prave odličan napad i preko „domaćih pesama“, sa ukupnih 5:0 na ovoj oblasti smanjuju na svega 1 razlike, na anagramima je rezultat bio gotovo egal, te je opšte znanje odlučivalo o tituli konačnog šampiona.

Predsednica Slovačke, u kombinaciji sa Velikim Lebovskim i Arapaimom donose prevagu i pobednički pehar u ruke Analitikosa. U svakom slučaju jedna sjajna partija, dostojna finala. Bravo ljudi!

 

Naredni Završni Masters nas čeka krajem godine, a gotovo je izvesno da će iste, a i vrednije nagrade ponovo biti obezbeđene za naše najbolje ekipe. Do mastersa ima dosta, ali svakako će još teže biti kvalifikovati se za njega, pošto se od naredne sezone za ovu prestižnu titulu uključuju i ekipe iz Niša. Stoga vredno radite, slušajte dobru muziku, čitajte sjajne knjige i gledajte kvalitetne filmove, po mogućstvu sa ocenom iznad 7.

Vidimo se!!!

Komentari

Ostavite komentar